De ondernemende school

Drie openbare scholen zijn m.i.v. het schooljaar 2008-2009 gestart met ‘de ondernemende school’. Één van deze drie scholen is de Kubus met als profiel DE MAATSCHAPPIJ DAT ZIJN WIJ. De naam van het project is 4-Dimensionaal Ondernemend Onderwijs. De 4 D’s staan voor DROMEN, DENKEN, DURVEN, DOEN.

Als je wilt ondernemen moet je kunnen:

• Dromen (creativiteit en innovatie)
  • Denken (plannen en beheren)
  • Durven (nemen van risico’s)
  • Doen (actie en bereiken van doelstellingen)

Er zullen ieder schooljaar een aantal ondernemende activiteiten komen, waarbij de leerlingen de ondernemers zijn, ondersteund door de leerkrachten. Een ondernemende school biedt leerlingen onvergetelijk onderwijs en stimuleert de ontwikkeling van hun kwaliteiten en talenten.

• Het centrale groene tandwiel is het dromen; de start van het ondernemen, dat waar alles mee begint. Het tandwiel dromen zet de andere tandwielen in gang. Door te dromen komen de twee blauwe tandwielen denken en durven in beweging.
  • Het tandwiel denken leidt tot het ontwerpen van de instrumenten die het mogelijk maken om het dromen om te zetten in actie.
  • Het tandwiel durven leidt tot lef om daadwerkelijk met de instrumenten aan de gang te gaan.
  • En tot slot gaat dan het buitenste tandwiel draaien: het doen. Het uitvoeren van de actie, die leidt tot het resultaat.

ondernemende jonge mensen zijn jongeren met het vermogen om ideeën in daden om te zetten. Het omvat creativiteit, innovatie en het nemen van risico’s, als ook het vermogen om te plannen en projecten te beheren om doelstellingen te verwezenlijken.

Een voorbeeld van een ondernemende houding: